Goede basis - optimale oogst

29 maart 2021

Een goede basis zorgt voor een optimale oogst!

2021 is begonnen, een nieuw teeltjaar met nieuwe kansen. Om een optimale oogst te realiseren moet de bodem vitaal zijn. Voor een gezonde bodem zijn goede voedingsstoffen, een optimale vochtvoorziening en de juiste bewerking essentieel.

De eerste sleutel in de bodem in vitale conditie brengen is het opheffen van verdichtingen en op een juiste manier bewerken. Eventuele storende lagen in de bodem belemmeren de wortelontwikkeling en de capillaire werking van de bodem. In deze omstandigheden neemt een gewas niet alle benodigde voedingsstoffen en vocht op. Verdichtingen zijn op te heffen door de bodem los te trekken of open te breken. De vitaliteit van de bodem blijft zo behouden. Verder zorgt dit voor:

  • Goede draagkracht van de bodem
  • Goed waterbergend vermogen
  • Zuurstof in de bodem

Een andere sleutel tot een optimale oogst is een geschikt zaaibed, dat zorgt voor een gelijkmatige en snelle opkomst van de gewassen . Alleen met de juiste zaaibedkwaliteit is een goede kieming te realiseren. De belangrijkste kenmerken  van een goed zaaibed zijn:

  • Een goede structuur die korstvorming en erosie voorkomt
  • Voorkomen van verdamping waardoor het zaaibed uitdroogt
  • Goede capillaire werking voor de ontkieming
  • Vlakke toplaag en vlak zaaibed voor een gelijkmatige opkomst
  • Bevorderen van de wortelontwikkeling

Het ideale zaaibed beschikt vanaf de bovenkant (toplaag) over grovere gronddeeltjes (inclusief organisch materiaal), wat bescherming biedt tegen korstvorming. Gevolgd door een laag fijne gronddeeltjes met een ‘vaste’ ondergrond waarin het zaad kan kiemen.

Een zaaibed met te weinig ‘vaste’ ondergrond wil zeggen dat de bodem te los is. Dit kan leiden tot een slechte capillaire werking, omdat de poriën te groot zijn. De grond rondom het zaad wordt hierdoor te droog wat de kieming remt. Een zaaibed met een teveel aangedrukte  bodem zorgt er juist voor dat de poriën te veel zijn samengeperst. Overtollig water en het transport van zuurstof is dan niet meer goed mogelijk. Met als resultaat een zuurstoftekort, wat kan leiden tot het stikken van het gewas.

Een optimaal aangedrukte bodem zorgt voor voldoende toevoer van vocht, voedingsstoffen en zuurstof. Een snelle en egale ontkieming is hierdoor mogelijk. Echter, geen enkele bodem is hetzelfde. Een geschikte machine voor een zaaibedbereiding, die met de juiste intensiviteit het optimale zaaibed bereidt is van groot belang. Met een ruime keuze in nalopers voor een optimale aandrukking is er voor iedere grondsoort een geschikte combinatie samen te stellen.

Evers biedt een zeer uitgebreid programma van cultivatoren, woelers en bemesters en heeft de juiste oplossing voor uw specifieke omstandigheden.

Het is al zo weer voorjaar! Bestel tijdig uw machines om goed voorbereid te beginnen aan het nieuwe teeltjaar. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief