De juiste grondbewerking maakt het verschil

18 december 2021

Op het demoperceel van Topmais in Kamperveen zijn dit jaar verschillende proeven aangelegd. Allemaal hetzelfde maïs ras, dezelfde bemesting en tijdstip van zaaien. Voorafgaand aan de maïsteelt is er nog een grassnede geoogst. De grondbewerkingen maken aantoonbaar het verschil. Herkent u de verschillen op onderstaande luchtfoto’s?

30 september 2021 - Dag van het Topmäis evenement

26 oktober 2021 - Dag voor het oogsten

De velden waar de maïs op ruggen staat zijn goed te herkennen. De ‘donkere’ groene kleur is een kenmerk van een vitale plant voor een geslaagde en betrouwbare maisoogst. De verschillen zijn ook goed zichtbaar van dichtbij. Op de velden 2 en 4 is de maïs massaler en vitaler. Een topprestatie van de bodem!

Minimale grondbewerking voor beste resultaat

In een eerder kennisartikel is beschreven dat het telen van ‘Maïs op ruggen’ de bodem laat uitblinken. Om een optimale oogst te realiseren moet de bodem goed bewortelbaar zijn en vocht kunnen opnemen. Een ander belangrijk aspect is organische stof, die een grote invloed heeft op de bodemkwaliteit. Voor een effectief gebruik van organische stof is het van belang deze boven in de bouwvoor te behouden. Hetzelfde geldt voor het injecteren van (drijf)mest. Stop het niet te diep weg. Door de bewerking met de Evers Ruggenteeltwoeler worden de meststoffen en organische stof gemengd en in de rug verwerkt. Oftewel alles is aanwezig op de plek waar de maïsplant gaat groeien.

Voordelen van een grondbewerking met de Evers Ruggenteeltwoeler:

Resultaten voederwaarde analyse

Van alle velden is een voederwaarde analyse gemaakt. De resultaten bevestigen wat de luchtfoto’s ook aangeven. De maïs op ruggen is nog in ontwikkeling en minder ver in de afrijping. Naarmate de mais afrijpt, neemt het aandeel kolf in de droge stof toe. Als voorbeeld: bij een toename van het Droge Stof Gehalte is er dus een toename van het zetmeelgehalte. Door het gelijktijdige hakselmoment i.p.v. een gelijke Droge Stof Gehalte moeten de resultaten van voederwaardes in perspectief worden bekeken. De potentie van de Maïs op ruggen in de voederwaardes en sporenelementen is zichtbaar. Grondbewerking maakt het verschil!

Bent u benieuwd naar de resultaten? Neem contact met ons op en we lichten het graag persoonlijk toe!

Efficiënt telen van maïs belangrijker dan ooit!

De kunstmestprijzen bereiken wereldwijd recordhoogtes. Meststoffen hebben een directe invloed op de productie en het saldo. Innovatieve technieken dragen bij aan betrouwbare en toekomstbestendige maisteelt. Bereidt u daarom goed voor op aankomend seizoen. Om de aankoop van dure kunstmest te verminderen is een goede voorbereiding het halve werk. Teel de maïs op ruggen en laat de bodem uitblinken!

Mais op ruggen - Evers Ruggenteeltwoeler op demoperceel in Kamperveen
Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief