Update Demo Ruggenteeltwoeler

3 juni 2021

De overtollige neerslag en het koude weer dit voorjaar benadrukken het belang om aan de slag te gaan met een toekomstbestendige maisteelt. Mais op ruggen is een voorbeeld van het ontwikkelen van toekomstbestendige maisteelt. Bij Evers organiseren we dit jaar een demo-tour voor ‘Mais op ruggen’. De afgelopen tijd zijn we vol enthousiasme van start gegaan en is met de demo-combinatie op een groot aantal percelen inmiddels de mais op ruggen gezaaid. De Demotour is in Limburg gestart waarna vervolgens in meerdere plaatsen in Nederland en Duitsland mais op ruggen is gezaaid. Een aantal percelen in het Noorden en het Westen van ons land  lieten nog even op zich wachten vanwege de vele neerslag en het koude voorjaar.

Door mais op ruggen te zaaien blijft de maisplant bij extreme regenval droog (boven water) staan. Inmiddels zijn de eerste foto’s die het voordeel ten tijde van extreme regenval aantonen alweer binnen. Een interessant jaar om de voordelen van ‘Mais op ruggen’ te ervaren.

Op elk perceel controleert het demonstratieteam met een penetrometer de mogelijk aanwezige bodemverdichting. Op alle percelen waarop tot heden is gezaaid werd bodemverdichting vastgesteld. Met behulp van de penetrometer is op een gemiddelde diepte van 30 centimeter (ploegzool) een verdichte laag geconstateerd. De werkdiepte is hier effectief op ingesteld om de verdichte laag te doorbreken. De speciaal gevormde liftende tanden (Evers MT-tand) laten de grondlagen intact (geen mengende werking), waardoor het opgebouwde kostbare bodemleven en de organische stof behouden blijft. 

Herinnert u zich de afgelopen droge zomers nog? Een drogere periode klinkt misschien nu ver weg, maar mais op ruggen biedt met name ook in tijden van droogte voordelen. Juist dan is een goede wortelontwikkeling belangrijk om effectief het aanwezige vocht te gebruiken. De Ruggenteeltwoeler heft precies op de plek waar de maisplant groeit de aanwezige bodemverdichting op, waardoor de maisplant gemakkelijker veel dieper wortelt en het diepere water bereikt. Daarbij blijft door NKG (Niet Kerende Grondbewerking) het bodemleven en organische stof bewaard en intact. Ideale omstandigheden voor een goede wortelontwikkeling, voor een toekomstbestendige maisteelt.

Dit jaar houdt Evers u tijdens het groeiseizoen op de hoogte van de voortgang en ontwikkeling van de percelen met ‘Mais op ruggen’. Wilt u er zeker van zijn dat u niks mist? Meld u dan snel aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van Evers Agro en volg ons op de social media! Evers is partner van het project TopMaïs.

Evers Ruggenteeltwoeler - voor een toekomstbestendige maisteelt, mais op ruggen
Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief