Stoppelbewerking na de oogst: wat levert het op?

1 maart 2023

Belang van stoppelbewerking

Stoppelbewerking begint met een goede verkleining en inwerking van de stoppel- en gewasresten in de bovenste grondlaag (5 tot 12 centimeter). Hierdoor komt zuurstof en vocht gemakkelijk bij de gewasresten, wat voor een goede vertering essentieel is. Als de stro en stoppelresten niet goed verteerd worden levert dat problemen op bij de groei van de volgende teelt. Daarnaast verbetert een stoppelbewerking de veldhygiëne door het maken van een vals zaaibed, wat de ontkieming van onkruid en opslagzaden stimuleert.

Geschikte Evers machines

Voor een geslaagde stoppelbewerking biedt Evers zowel grondbewerkingsmachines als bemesters.

Schijveneggen

De Evers schijveneg is verkrijgbaar in 2-balks en 4-balks uitvoering. Bij de Vario-disc schijveneggen is de hoek van de schijven traploos per rij in te stellen. Hierdoor is de Evers schijveneg optimaal af te stellen voor de gewenste werkzaamheden. Door de grote afstand tussen de schijven en de traploos instelbare agressiviteit gaan de gewasresten goed door de machine. Zo werkt u gegarandeerd verstoppingsvrij.

Ook interssant: de Evers snijrol - in te zetten voor de bewerking van maisstoppels en het verkleinen van groenbemester. 

Skyros schijveneg met 2 rijen schijven
Orlov schijveneg met 4 rijen schijven

Stoppelcultivator

De Evers stoppelcultivator snijdt de plantenwortels in de bodem af door middel van brede ganzenvoetbeitels. Na het los snijden op een diepte van 10 tot 20 centimeter worden de gewasresten gemengd met de grond. De verstelbare schijven egaliseren de grond en zorgen voor een goede menging. Door een zaaimachine op de Evers stoppelcultivator te bouwen is in één werkgang de stoppel te bewerken en groenbemester in te zaaien.

Brumby Stoppelcultivator

Schijvenbemesters

De Evers schijvenbemester zijn onder te verdelen in bemesters met één of twee rijen schijven. Alle schijven zijn individueel opgehangen aan het frame middels een rubberen torsievering, voor een optimale bodemvolging.

  • Toric schijvenbemester beschikt over 2 rijen schijven met een vaste hoek instelling. De maximale te behalen werkdiepte is 10 centimeter, met een schijfafstand van 28 centimeter. De mestuitloop is hierbij achter de eerste schijfrij geplaats. Daarnaast zorgt de buizenrol voor een egaliserende en sluitende werking en wordt er een optimale aandrukking gerealiseerd.
Toric schijvenbemester
  • Toric Mono, 1-rijjige schijvenbemester, beschikt over één rij schijven met daarachter toedekkende sleeptanden. Deze lichte bemester maakt het mogelijk om mest effectief in te werken op een grote werkbreedte, wat relatief weinig trekkracht vraagt. De maximale te behalen werkdiepte is 10 centimeter. De werkdiepte is instelbaar met behulp van steunwielen. De schijfafstand is 30 centimeter. Het grondoppervlak wordt door de schijven opengebroken, waarna via de mestuitloop direct achter de schijven de mest wordt geïnjecteerd. Vervolgens zorgen en waarborgen de sleeptanden dat de mest goed wordt afgedekt. Door de symmetrische plaatsing van de schijven blijft de bemester altijd recht achter de bemestercombinatie.
    Toric Mono - schijvenbemester met 1 rij schijven
Evers Orlov schijveneg met 4 rijen schijven  - stoppelbewerking
Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief