Nieuwe lijn zaaibedbereiders

19 november 2021

Evers introduceert een nieuwe lijn zaaibedbereiders

Met deze zaaibedbereiders is in één werkgang een egaal en kwalitatief hoogwaardig zaaibed klaar te leggen. De diepte van het zaaibed is nauwkeurig instelbaar en daarmee optimaal voor diverse gewassen. De zaaibedbereiders zijn uitermate geschikt voor zware klei, lichte klei en zavel grondsoorten. De combinatie bestaat uit een Konik+ (frontuitvoering), een Compactrol (tussenrol) en een Albino+ (in de achterhefinrichting). De zaaibedbereiders bewerken de grond intensief over een breedte van drie meter. Met de Evers zaaibedbereiders is het zaaibed in één werkgang gereed.

Het principe biedt verschillende rollen waartussen een in hoogte verstelbaar tandenframe. Het tandenframe en de rollen bestaan uit één geheel van drie meter breed, om zo een volledig vlak zaaibed te creëren. De vaste tanden in het tandenframe staan in een slepende positie voor een optimale stabiliteit en bodemvolging. De twee rijen vaste tanden zijn uitgerust met ganzevoeten die ruim overlappen en de grond over de volledige werkbreedte bewerken. Optioneel is het tandenframe uit te rusten met verende tanden.

De hoogte van het tandenframe is traploos instelbaar waardoor de werkdiepte nauwkeurig af te stellen is. Voor deze zaaibedbereiders heeft Evers een rol met hoekprofielen aan haar rollenprogramma toegevoegd.

Bij de Konik+ is de werkdiepte van de voorste rol met een spindel in te stellen. Als optie is de Konik+ uit te rusten met een koppensneller. De koppensneller maakt de grootste kluiten klein. Is het verkleinen van de kluiten niet nodig, dan is de koppensneller op te klappen. Het tandenframe is in een parallellogram gemonteerd. Achter de achterste rol, de hoekijzerrol, beschikt de Konik+ over een veerbelaste egalisatieplaat. De werkdiepte van de egalisatieplaat is eveneens eenvoudig in te stellen met een spindel.

De Albino+ beschikt over twee strippenrollen. Daartussen is het tandenframe in een parallellogram gemonteerd. Voor een optimaal vlak zaaibed beschikt de Albino+ over één egalisatiebalk achter beide strippenrollen. Met spindels zijn de egalisatiebalken afzonderlijk instelbaar. Als laatste zorgt de Crosskill rol voor een zaaibed met een goede structuur. Optimaal aangedrukt voor een goede capillaire werking van bodem.

Om de bodem tussen de wielen van de trekker evenredig aan te drukken, en daarmee het gewicht van de trekker te verdelen, is de Compactrol ontwikkeld. De Compactrol is hangt in de driepunt van de trekker. Aan de Compactrol is vervolgens de zaaibedbereider gemonteerd. Door de compacte inbouwmaat en de aftakasdoorgang is de Compactrol tevens met andere werktuigen te combineren.

De zaaibedcombinatie zorgt voor een perfecte bewerking. Kenmerkend voor de combinatie is:

  • volledig losgemaakt zaaibed
  • nauwkeurige instelling van de diepte van het zaaibed
  • optimale verkruimeling
  • uitstekende egalisatie
  • goede gelijkmatige bodemaandrukking

Voor een maximale zaaibedbereiding in één werkgang zijn de drie machines te combineren. Tevens zijn de machines afzonderlijk in te zetten.

De Evers zaaibedbereiders zijn geschikt voor hoge werksnelheden, wat zorgt voor een hoge capaciteit. Door de doordachte constructie en het gunstige gewicht is slechts één werkgang (na bv. het ploegen) voldoende voor het achterlaten van een perceel dat niet alleen aan de oppervlakte, maar ook in het hele profiel perfect is bewerkt tot zaaibed.

Een goed zaaibed zorgt ervoor dat het zaad beter, gelijkmatiger en sneller opkomt en een beter wortelstelsel ontwikkelt. Zaaibedbereiding met de juiste machines bespaart veel onnodige bewerkingen ter voorkoming van verdichting door insporing en versmering van de grond.

De instelmogelijkheden van de zaaibedcombinatie zorgen voor een zeer breed toepassingsbereik op diverse grondsoorten en onder verschillende omstandigheden. De solide en hoogwaardige constructie vereist minimaal onderhoud.

Evers zaaibedbereiders: Konik+, Evers Compactrol en Albino+
Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief