Laat je grasland niet stikken!

1 maart 2023

Bodemverdichting in grasland

Bodemverdichting in grasland is één van de oorzaken van een lagere opbrengst en kwaliteit van het ruwvoer. Terwijl grasland verreweg het kostbaarste productiemiddel is van een veehouder! Het is voor een ondernemer essentieel om aandacht te geven aan zijn waardevolle bodem. Start daarom vandaag nog met het beoordelen van je grasland.

Een hoge kwaliteit ruwvoer telen start bij de basis, namelijk een goed en fit grasland. Belangrijk daarbij is dat de bodemstructuur in optimale conditie is. Waterplassen op het grasland zijn veelal een direct signaal dat er bodemverdichting aanwezig is. Water op het land betekent zuurstofgebrek in de wortelzone en verstikking van het bodemleven. Mindere kwaliteit en smaak van het ruwvoer leidt tot een lagere ruwvoederopname.

Grasland fit houden, hoe doe je dat?  

  • Storende lagen opheffen door te woelen

Door het grasland te woelen hef je storende lagen op. Storende lagen en bodemverdichting ontstaan veelal door het gebruik van ‘zware’ machines, ploegzolen, slechte ontwatering, gewaskeuze en inspoelingslagen. Deze factoren versterken elkaar. Door deze storende lagen op te heffen kunnen wortels dieper wortelen en wordt de ontwateringscapaciteit van het land verhoogd. Er zijn dan geen plassen water meer zichtbaar op het land. 

Bekijk de video waarin Frank Janmaat, Evers Agro, vertelt over de werking en de toepassing van de Evers Graslandwoeler

  • Waterbergend vermogen verbeteren door beluchten

Beluchten van het grasland is een bewerking die gemakkelijk uit te voeren is en weinig vermogen vraagt. Door te beluchten open je de toplaag van het grasland. Dit zorgt voor een beter waterbergend vermogen van de graszode. Doordat de toplaag is geopend kan zuurstof gemakkelijker de wortels bereiken. Dit, in combinatie met het verbeterde waterbergend vermogen, zorgt voor een betere groei van het grasland. Bekijk de video waarin Frank Janmaat, Evers Agro, vertelt over de werking en de toepassing van de Evers  Graslandbeluchter.

Evers Graslandwoeler heft storende lagen in grasland op
Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief