Groenbemester verkleinen om stikstof te benutten

25 maart 2021

Het groeiseizoen van de groenbemester nadert zijn einde. De vastgelegde voedingsstoffen zijn opgeslagen in de wortels en bladeren van de plant. Om deze stikstof en voedingsstoffen goed te benutten in de vervolgteelt is het van belang om de groenbemester tijdig in te werken. Door de groenbemester mechanisch te verkleinen en in te werken start het mineralisatieproces. Bij het mechanische verkleinen is het belangrijk om de groene plantdelen en de wortel van elkaar te scheiden, oftewel ‘ontkoppel de accu van het apparaat’. Het mineralisatieproces vraagt tijd, ongeveer drie maanden, om de voedingsstoffen beschikbaar te maken en optimaal te laten benutten door het nieuwe gewas. 

In de mineralisatieperiode groeit de groenbemester door, wanneer deze niet is vernietigd, en ontwikkelt de groenbemester veel massa. Dat brengt een aantal nadelen met zich mee:

  • de stikstof uit de groenbemester komt te laat beschikbaar voor de vervolgteelt
  • de groenbemester gebruikt vocht uit de bouwvoor dat niet meer beschikbaar is voor de vervolgteelt
  • de koolstof-stikstof verhouding (C/N) neemt toe, waardoor het mineralisatieproces langer duurt.

Om de groenbemester snel en effectief te versnijden is de Evers dubbele messenrol de ideale snijrol. De messenrol snijdt zowel horizontaal als verticaal tot aan het bodemoppervlak en zorgt voor een optimale scheiding van de wortel en de plant. De groenbemester is daarna effectief in te werken. De mechanische aandrijving van de snijrollen maakt een hoge werksnelheid mogelijk (tot 20 km/u) en resulteert in een laag brandstofverbruik.

Tip: met de Evers schijveneg werkt u de groenbemester in één werkgang effectief in!

Evers biedt een zeer uitgebreid programma van machines om de groenbemester te verkleinen en in te werken. Vraag naar de juiste oplossing voor uw specifieke omstandigheden.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief