Benut uw (drijf)mest efficiënt!

17 december 2021

De kunstmestprijzen bereiken wereldwijd een recordhoogte. En kunstmest is niet alleen duur geworden maar soms ook moeilijk verkrijgbaar. Op welke manier is (drijf)mest optimaal te benutten?

Meststoffen hebben een directe invloed op de productie en het saldo. En de tijd van bemesten komt snel dichterbij. De wintergranen kiemen goed en komen al boven. Tijd om bezig te gaan met de meststoffen voor de gewassen voor aankomend seizoen!

Mest, een waardevolle voedingsbron voor de gewassen en één van de voorwaarden om een gezonde bodem te behouden. Benut de voedingstoffen uit de (drijf)mest efficiënt. Een slimme en eenvoudige manier om minder afhankelijk te zijn van kunstmest. Een goede bemestingstechniek vermindert de emissie, wat resulteert in meer bruikbare stikstof voor de plant. Door de mest in de bodem te brengen, in plaats van erop, komt de mest minimaal in aanraking met de lucht. Hierdoor wordt de emissie ontwikkeling verminderd en komt er meer effectieve stikstof beschikbaar voor de plant.

Bron: Lorenz & Steffen

Evers biedt een uitgebreid programma bemestingstechnieken. Hieronder een greep uit ons innovatieve bemestingsprogramma. Vraag naar de juiste oplossing voor uw specifieke omstandigheden.

Schoffelbemester – nagift drijfmest

De Schoffelbemester is geschikt om een nagift drijfmest te geven aan de groeiende maisplant, die vervolgens een extra groeiboost krijgt. De Schoffelbemester beschikt over roterende schoffels direct achter de mestuitloop. De roterende schoffel mengt de mest met aarde en roert de met mest gemengde aarde naar de plant toe. De voedingsstoffen komen zo dicht bij de wortels van de plant. Dit zorgt dat de voedingsstoffen daar komen, waar de maisplant ze nodig heeft, namelijk zo dicht mogelijk bij de wortels. Door de totale mestgift te verdelen in 2 giften, is de kans op emissie verliezen verkleind. Een grote mestgift geeft een grotere kans op verliezen. Uniek is dat de Schoffelbemester ook direct een mechanische onkruidbestrijding uitvoert.

Duodisc – zodebemesten

De Duodisc zodebemesters kenmerken zich door hun lichte gewicht gecombineerd met een grote werkbreedte voor een hoge uitbrengcapaciteit De resultaten zijn veelbelovend! Zodebemesten geeft in vergelijking met de sleepslangtechniek een emissievermindering van ongeveer 10 tot 20%. Een effectief gebruik van stikstof dat beschikbaar is voor de plant. Een ander voordeel van een zodebemester is dat er geen versmering optreedt aan het gewas. Verbrandingsschade aan het gewas wordt voorkomen.

Quarter – rijenbemesting

De Quarter is een precisie rijenbemester die op onbewerkte akkers een rij bewerkt, eventuele bodemverdichting opheft, mest in de rij injecteert en de mest inwerkt. Daarmee ligt het zaaibed voor mais of andere gewassen klaar en is in de bewerkte rij te zaaien. De wortels komen direct bij de plek waar de meeste voeding zit, met een veel betere benutting van de voedingsstoffen als gevolg. Een efficiënt gebruik van meststoffen!

Evers bemester
Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief