Prototype Evers zaaibedcombinatie

1 juni 2021

Ervaringen prototype Evers zaaibedcombinatie veelbelovend

Dit voorjaar hebben wij bij diverse akkerbouwers een nieuwe zaaibedcombinatie getest. De combinatie van front- en achterwerktuig bewerkt de grond ondiep op een breedte van 3 meter. De zaaibedcombinatie is vooral bedoeld voor ondiepe zaaibedbereiding, van bijvoorbeeld uien en bieten, maar een aantal cm dieper kan ook.

De eerste ervaringen met het prototype van de Evers zaaibedcombinatie zijn veelbelovend. Op verschillende kleigronden in Flevoland, de Noordoost Polder en Groningen is de combinatie ingezet en maakte goed werk. De constructie bestaat uit een werktuig in de fronthef en in de hef achterop. De werking is gebaseerd op het beste van de bestaande Evers machines. Vooral de grondsoort zal bepalen welke type uitvoering het meest geschikt is voor de klant.

Dit prototype is een uitbreiding van de lijn van Evers zaaibedbereiders. Het concept is gebaseerd op twee rollen met daar tussen een in hoogte verstelbaar egveld. De looprollen en egvelden zijn uit één stuk van drie meter breed omdat één keer drie meter vlakker werk maakt dan twee keer anderhalf. De egvelden zijn uitgerust met ganzenvoeten. Tevens zijn egvelden met triltanden beschikbaar. De twee rijen ganzenvoeten overlappen ruim, en bewerken daardoor de grond over de volle breedte. De werkdiepte van de ganzenvoeten is in te stellen met een spindel. De diepte is af te lezen op de schaalverdeling. Verder is er een keuze uit vele rollen uit het Evers programma. Speciaal voor deze zaaibedbereider heeft Evers een rol met hoekprofielen aan de rollengamma toegevoegd. Deze verspringt in drie delen van 1 meter.

Bij het frontwerktuig is de voorste rol met een spindel op diepte in te stellen. Achterop zijn de beide looprollen vast gemonteerd. De egvelden zijn in een parallellogram gemonteerd. Het achterwerktuig heeft een veerbelaste egalisatieplaat achter beide looprollen, eveneens in te stellen met een spindel.

Het frontwerktuig is optioneel uitgerust met een koppensneller voor het frontwerktuig. Deze maakt de grootste kluiten klein. Is dat niet nodig, dan is de koppensneller op te klappen. Om de grond over de volledige breedte goed aan te drukken is een bandenwals bevestigd tussen het front- en achterwerktuig. De bandenwals is een los onderdeel dat met een driepuntskoppeling aan de verkruimelaar is gemonteerd, maar ook in combinatie met andere werktuigen is te monteren. Een mooie aanvulling om gewicht en aandrukken over de volle breedte te verdelen.

De betrokken loonwerkers en akkerbouwers zijn goed tevreden over het geleverde werk van de zaaibedcombinatie. “In dit zaaibed kan ik prima de uien zaaien” aldus een tevreden loonwerker.

 Evers zaaibedcombinatie: vooral voor  ondiepe zaaibedbereiding van bijvoorbeeld uien en bieten
Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief