Nieuw: Forest cultivator met slipafhankelijke diepteregeling

26 oktober 2023

Evers Agro heeft de Forest deelbare cultivator/woeler vernieuwd. Wat blijft is het etageframe met de tweede rij vaste tanden. Nieuw is de optie om slipafhankelijk of trekkracht afhankelijk automatisch met Isobus aansturing de tweede rij tanden traploos uit te heffen.

Woelen of cultiveren om een storende laag op te heffen dient te gebeuren tot net onder de diepte, waar de verdichting aanwezig is. Het doorbreken van een storende laag is mogelijk met de woelertanden. Als bij een cultivator/woeler met een vast frame slip ontstaat of de machine te veel trekkracht vraagt, heft de diepteregeling/chauffeur de gehele machine op. Daarmee vermindert de werkdiepte totdat er weer voldoende grip is. De tanden komen daarbij boven de storende laag, die dan onaangeroerd blijft en blijft zitten. De bodemverdichting blijft dan aanwezig, met alle nadelen van dien.

Welke oplossing biedt de Evers Forest cultivator?

De Evers Forest heeft een etageframe met daarin een tweede rij woelertanden. Deze tweede rij tanden is onafhankelijk van de eerste rij tanden traploos uit te heffen. De werkdiepte van de eerste rij tanden blijft constant ook al hef je de tweede rij tanden uit. Door het uitheffen van de tweede rij tanden vermindert de trekkracht en slip.

Automatische regeling op de tweede rij tanden

Evers heeft nu als optie beschikbaar dat automatisch (via Isobus) slipafhankelijk de trekkracht te verminderen is, door het uitheffen van de tweede rij tanden. Dit heet Vario Compaction Control.

De Forest deelbare cultivator is een veelzijdig machine met twee tandrijen vaste tanden. De tweede rij vaste tanden zit in een hydraulisch, traploos in hoogte verstelbaar etageframe. De hydraulische cilinder kan de tweede tandenrij tijdens het werk uitheffen. Het nieuwe innovatieve Evers Vario Compaction Control  systeem stuurt op basis van de slipgegevens van de tractor automatisch het uitheffen van de tweede tandrij aan. Neemt de slip toe, dan komt het etageframe omhoog. De eerste  tandenrij blijft daarmee op de gewenste diepte en blijft de storende laag opbreken.

Waarom is het opheffen van storende lagen zo belangrijk?

Storende lagen beperken het waterbergend vermogen, verminderen de doorwortelbaarheid van de bodem en zorgen voor natte plekken op de akker. Door deze storende lagen op te heffen herstelt het waterbergend vermogen van de akker, verbetert de beschikbare ruimte voor wortels en wordt de capillaire werking van de bodem hersteld.

Duurzaam bodemgebruik is een zeer actueel thema. Het beluchten van de bodem en het opheffen van bodemverdichting zorgt voor een betere doorlaatbaarheid van water en lucht. Het waterbergend vermogen van de bodem neemt toe, er komt meer zuurstof bij de wortels en de capillaire werking in de bodem herstelt. Deze aspecten zijn essentieel voor een optimale groei van gewassen en goede kwaliteit geoogst product. Met een penetrometer is exact te meten op welke diepte een storende laag in de bodem zit.

De vernieuwde Forest deelbare cultivator met het unieke en innovatieve Vario Compaction Control system is live te zien tijdens Agritechnica.

Lees meer over de Forest cultivator

Dit project wordt financieel ondersteund door de Europese Unie en de Interreg-partners in het kader van het Interreg-programma Duitsland-Nederland.

Nieuw: Forest deelbare cultivator met slipafhankelijke diepteregeling
Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief